menu
  • excl.
  • incl.
BTW
Normering EN 381

Normering EN 381

EN 381

EN 381: BESCHERMING TEGEN KETTINGZAGEN

Zo af en toe lees je in de plaatselijke krant een bericht over een tragischongeval met een kettingzaag. Zelfs wanneer je beschermende kleding draagt, ben je nog kwetsbaar voor ernstige verwondingen, een kettingzaag is namelijk een gevaarlijk gereedschap. Wel verkleint het de kans op zaagwonden aanzienlijk. Beschermende zaagkleding is er in verschillende vormen: zaagschoenen, zaagjassen, zaagbroeken en zaaghandschoenen. Deze kleding valt onder de normering EN381. Daarnaast bestaan er nog beschermende assessoires (PBM) als een veiligheidhelm, gelaatsbescherming, gehoorbescherming en veiligheidsbrillen, deze vallen echter niet onder de normering EN381.

De beschermende zaagkleding kent verschillende onderdelen, bij elk van deze beschermingen geldt dat er een klasse vermeld moet worden. Hieronder zie je wat deze klasses inhouden. De eenheid m/s geeft aan met welke kettingsnelheid er getest is. Klasse 1 is doorgaans de standaard bij professioneel gebruik in de bosbouw.

  • Klasse 0: 16 m/s
  • Klasse 1: 20 m/s
  • Klasse 2: 24 m/s
  • Klasse 3: 28 m/s
381-5

EN381-5: Beenbeschermers

Dit onderdeel betreft de zaagbroeken en de voorbeenbeschermingen. Deze zijn in drie types op te splitsen. Type A is doorgaans de standaard bij professioneel gebruik in de bosbouw. Type C wordt aangeraden voor mensen die normaliter niet met een kettingzaag werken. De voorkant is bij de drie types gelijk.

  • Type A
  • Type B
  • Type C

*Klasse 0 is niet van toepassing op EN381-5, ongeacht het type.

381-7

EN381-9: Handbeschermers

De handen kunnen bij gebruik van een kettingzaag op twee niveaus beveiligd worden. Ontwerp A heeft alleen aan de achterzijde van de hand een beschermend oppervlak van ten minste 110 mm breed en 120 mm hoog. Ontwerp B is een veiligere handschoen voor gebruik bij het zagen, bij deze is het beschermmende oppervlak namelijk minimaal 190 mm hoog waardoor ook vier vingers bescherming krijgen.

381-11

EN381-11: Bescherming bovenlichaam

De jassen kennen twee sooren beschermingen. De ene is de standaardvariant, deze heeft de minimale verplichte bescherming op de borst, schouders en armen. Hierbij is de eis dat ten minste 80% van het oppervlak aan de voorzijde van de mouwen beschermend moet zijn. Daarnaast mogen de uiteinden van de mouwen niet meer dan 70 mm onbeschermd zijn.

Ook zijn er zaagjassen die extra bescherming bieden bovenop de verplichte bescherming. In dit geval is ook de buik voorzien van beschermende stoffen.

EN381-9: Beenkappen

De beenkappen kunnen over veiligheidslaarzen gedragen worden om het gedeelte vanaf de stalen neus tot boven de enkel te beschermen. 

381-17249

EN ISO 17249

Zaagschoenen zijn ten allen tijde veiligheidsschoenen, echter hebben zaagschoenen een extra bescherming, namelijk die tegen kettingzagen. Zaagschoenen met het label EN ISO 17249 hoeven dan ook niet de label te hebben van veiligheidsschoenen.

De Boer Drachten
Winkelt u privé
Toon prijzen incl. btw
Winkelt u zakelijk
Toon prijzen excl. btw