menu
  • excl.
  • incl.
BTW

Slepende Melkziekte? - Bekijk onze producten nu online!

Slepende Melkziekte

Slepende melkziekte, ook wel ketose genoemd, is een ziekte bij de koe die kan ontstaan na het afkalven. Na het afkalven blijft de koe namelijk melk produceren maar omdat ze te ziek en te zwak is neemt de koe te weinig voer op. Hierdoor komt er dus weinig energie binnen maar door het produceren van melk verliest de koe juist wel veel energie. Dit zorgt voor een negatieve energiebalans omdat er bij de koe minder energie wordt opgenomen dan dat er behoefte aan is. Dit energietekort is een oorzaak van slepende melkziekte bij koeien. Er zijn 2 verschillende varianten bij deze ziekte, klinische- en subklinische ketose. Hebben uw koeien last van ketose? Kijk dan snel op de website van de Boer Drachten of neem contact met ons op. Ons deskundig personeel staat voor u klaar om u alles te vertellen over deze producten. Bestel nu uw producten in het ruime assortiment van de Boer Drachten tegen slepende melkziekte.

Lees meer...
14 artikelen gevonden
Sorteer op:
Vergelijken (0)

Slepende melkziekte, de gevolgen en verschijnselen

Omdat uw koe bij slepende melkziekte te weinig energie binnen krijgt, zal de koe na verloop van tijd haar eigen lichaamsvetten afbreken. Ketonen, oftewel afvalstoffen, worden gevormd tijdens dit proces, maar door het energietekort kan de koe deze stoffen niet zelf afbreken. Het gevolg daarvan is slepende melkziekte bij de koe. U kunt deze ziekte aan meerdere verschijnselen herkennen. De belangrijkste zijn: een daling van de productie van de melk, een zichtbaar zieke koe, slechte voeropname, een slome koe en of stijve mest bij de koe.

Er zijn 2 verschillende varianten bij deze ziekte: klinische- en subklinische ketose. Bij klinische ketose komen er vooral symptomen voor zoals anorexia, daling in lichaamsgewicht en soms zelf gedragsproblemen, terwijl er bij subklinische ketose soms geen directe symptomen zichtbaar zijn. Wel kan subklinische ketose negatieve effecten hebben op de gezondheid van de gehele koppel koeien. Dit zal vooral negatieve effecten hebben op de melkproductie en de vruchtbaarheid. Bovendien kan ketose ook ontstaan door bijvoorbeeld een baarmoederontsteking of uierontsteking. 

Behandeling en preventie van slepende melkziekte

Als uw koe slepende melkziekte heeft is het aan te raden acuut te handelen. Een zeer geschikte energiebron voor koeien is propyleenglycol. Dit is eenvoudig toe te dienen met een drench gun via de bek van de koe. Door het propyleenglycol wordt de energieopname van de koe verbeterd, krijgt de koe meer energie, wordt de weerstand vergroot en wordt de leverfunctie beter ondersteund. Dit zijn een aantal manieren waarop u deze ziekte tegen kan gaan. Daardoor zal de gezondheid van de koe en daarmee ook de melkproductie, toenemen.

U kunt zelf ook veel doen om de ziekte te voorkomen bij de koe. Een van die manieren is het rantsoen van uw koe. Het is heel belangrijk voor nieuwmelkte koeien dat zij ongelimiteerde toegang krijgen tot ruwvoer van een zeer hoge kwaliteit. Het krachtvoer daarentegen moet goed afgestemd worden op de melkproductie van de koe. Rantsoen in droogstand is ook van een heel groot belang, koeien in droogstand dienen een goed rantsoen te krijgen maar mogen niet te vet worden.

Slepende melkziekte risicofactoren

Wanneer er subklinische slepende melkziekte optreedt binnen uw koppel is het heel belangrijk om zoveel mogelijk risico’s binnen uw koppel en stal te vermijden. Dit is belangrijk voor koeien door de hele lactatiecyclus heen, niet alleen de nieuwmelkte of droogstaande koeien binnen uw stal. Een aantal risico’s waar u aan kunt denken zijn:

  • De voerovergangen vinden te snel plaats
  • Baarmoederontsteking of mastitis zorgen voor problemen bij het kalven
  • Er is onvoldoende vers voer voor elke koe aanwezig
  •  Er zijn te weinig voerplekken aanwezig binnen uw stal
  • In de lichaamsconditie van de koe vinden te veel veranderingen plaats
  • Er heerst sociale stress binnen de koppel koeien
  • Klimaat en huisvesting zijn niet optimaal

Deze factoren zouden er toe kunnen leiden dat uw nieuwmelkte koeien nog minder voer op gaan nemen waardoor de negatieve energie balans verhoogd wordt en de kans op ketose daarmee stijgt.

Slepende melkziekte producten kopen

Ketoseproducten koopt u natuurlijk bij de Boer Drachten! Met ons ruime aanbod aan geneesmiddelen voor koeien en kalveren zit er voor iedereen het geschikte product bij. Wanneer u vragen heeft over deze ziekte, de producten tegen de ziekte of voor vragen over andere geneesmiddelen voor koeien en kalveren kunt u terecht bij de Boer Drachten. Neem contact op met de Boer Drachten en wij voorzien u van het beste advies op gebied van geneesmiddelen voor koeien en kalveren. Bovendien bent u welkom om langs te komen in onze winkel waar ons deskundig personeel voor u klaar staat om u te helpen bij al uw vragen over ketose producten of andere geneesmiddelen. Bestel uw geneesmiddelen nu online bij de Boer Drachten en geniet van gratis verzending bij bestellingen boven de 75 euro! Bestelt u de producten voor 20:00 dan heeft u de producten, indien voorradig, de volgende werkdag al in huis. Wacht dus niet langer en maak snel uw keuze uit ons ruime aanbod aan geneesmiddelen tegen slepende melkziekte.

De Boer Drachten
Winkelt u privé
Toon prijzen incl. btw
Winkelt u zakelijk
Toon prijzen excl. btw