menu
 • excl.
 • incl.
BTW

Zandfilterpompen kopen? ⏳ - De Boer Drachten

Zandfilterpompen

Zwembad zandfilterpompen zijn ideaal om je zwembad schoon te houden. Je gebruikt deze pompen voor middelgrote zwembaden. De zandfilterpomp filtert vuil, zoals insecten, bladeren en kleine vuildeeltjes uit je zwembadwater. Wij hebben onder meer modellen van Intex en Bestway in ons aanbod. 

Welk model je nodig hebt, hangt onder meer af van andere zwembadaccessoires die je gebruikt. Ook de aansluitmaat is van belang. Onderaan deze pagina geven we je daarover meer uitleg. Direct kopen? Veel zwembad zandfilterpompen zijn uit voorraad leverbaar!

Lees meer...
18 artikelen gevonden
Sorteer op:
Vergelijken (0)

Welke zandfilterpompen passen bij mijn zwembad?

Wij bieden diverse zwembad zandfilterpompen aan, maar niet elk model is zomaar geschikt voor jouw zwembad. Zo is het van belang om rekening te houden met het gebruik van andere zwembad accessoires, zoals een warmtepomp voor zwembaden, zoutwatersysteem of zwembadstofzuiger. Het gebruik van deze accessoires vraagt namelijk om een krachtiger type zandfilterpomp.

Ook de inhoud van het zwembad, het type zwembad (inbouw of opzet) en de afstand tot het leidingwerk wegen mee in de keuze voor een bepaalde pomp. De pompen zijn geschikt voor zwembaden met een inhoud tot ongeveer 40.000 liter. We raden aan om altijd goed te kijken naar de omschrijving op de productpagina, zodat je weet of een bepaald model geschikt is.

Zelfaanzuigend of niet?

Staat de zwembad zandfilterpomp hoger dan de waterspiegel? Dan moet je een model hebben dat zelfaanzuigend is. Vanzelfsprekend is hier vaak sprake van bij het gebruik van ingegraven zwembaden. Bij opzetzwembaden staat de pomp doorgaans lager dan de waterspiegel.

Bestway of Intex zandfilterpomp voor zwembaden

De Boer staat voor kwaliteit en de beste service. Daarom verkopen we zowel Bestway zandfilterpompen als Intex zandfilterpompen. Beide merken zijn een begrip in de markt van zwembaden en accessoires

Bestway en Intex maken hoogwaardige pompen die eenvoudig aan te sluiten zijn. Dankzij de hoge kwaliteit hebben ze een lange levensduur.

Welke capaciteit is nodig?

Het is van belang om het zwemwater elke vier tot vijf uur te filteren. Afhankelijk van de hoeveelheid water die het zwembad bevat kun je dus de best passende Bestway of Intex zandfilterpompen selecteren. We geven je een paar voorbeelden in de tabel. We gaan er hier vanuit dat al het water binnen vijf uur gefilterd wordt.

 

Inhoud zwembad

Capaciteit filterpomp

50 m3 / kuub (50.000 liter)

10 kuub

40 m3 / kuub (40.000 liter)

8 kuub

30 m3 / kuub (30.000 liter)

6 kuub

 

Hoe werkt een zandfilterpomp?

Zandfilterpompen laten het zwemwater door een filter met zand lopen. Vuil, zoals zand en dode insecten, blijft zo achter in het  filterzand, waardoor het water schoner wordt.

De pomp reinigen

Na verloop van tijd moet je uiteraard wel de filterinstallatie reinigen. Wij raden aan om de zwembad zandfilterpomp wekelijks te ‘backwashen’, zoals dat heet. Hierbij wordt de waterstroom omgekeerd zodat het zand weer gereinigd wordt.

Let op: het benodigde zand is niet inbegrepen bij de pompen. Bepaalde merken leveren ook alternatieven voor het zand, zoals filterglas en Aqualoon (Polysphere balletjes).

Het aansluiten van de zandfilterset

Het aansluiten van zandfilterpompen is niet heel ingewikkeld, zeker niet met onderstaand plan, gemaakt voor Intex pompen. Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de maximale opvoerhoogte van het water. Zonder extra accessoires bij het zwembad kun je de volgende richtlijnen aanhouden: 3 meter voor een 4 m3 zandfilterpomp, 5 meter voor een 6 m3 zandfilterpomp en 7,5 meter voor een 8m3 en 10m3 zandfilterpomp.

 
 1. Plaats de houder van de pomp op 1,5 meter van het bad. De aansluiting moet naar het bad gericht zijn;

 2. Zet de zandtank vervolgens op de houder en koppel de motor aan de tank;

 3. De filterbehuizing van de waterinlaat sluit je nu aan op de motor;

 4. Het afdekzeepje klik je op de ingang van de pijp in de zandtank;

 5. Vul de pijp pas met zand als je gecontroleerd hebt of deze rechtop in het midden van de tank staat;

 6. Begin nu met het vullen van zand of een ander filtermedium tot de pijp halfvol is;

 7. Giet een kleine hoeveelheid water over het zand voor een dempend effect en vul verder met zand tot de markering voor maximaal vullen is bereikt;

 8. Het zand kan je gelijkmatig spreiden met de hand;

 9. Draai nu het afdek zeefje op de tank, hier bovenop plaats je de 6-standen schakelaar;

 10. De in-uitlaat zeefjes plaats je vervolgens aan de binnenzijde van het zwembad;

 11. Met een slangklem monteer je de slangen aan de buitenzijde van het zwembad op het in-uitlaat deel;

 12. Voorkom lekkage door de slangen goed vast te maken;

 13. Koppel nu de zwembadslangen aan de pomp;

 14. Sluit de slang voor de zandfilter aan tussen de motorafvoer en 6-weg inlaatsaansluiting;

 15. Laat het zwembad vollopen tot 4 á 5 centimeter onder de rand;

 16. Zet de filterpomp aan.

 

32 mm of 38 mm aansluitmaat

Zandfilterpompen voor zwembaden zijn verkrijgbaar met 32 mm en 38 mm aansluitingen. Controleer dit dus voordat je een pomp aanschaft. Heb je onverhoopt de verkeerde aansluitmaat gekozen, dan is dat nog geen ramp. Wij hebben namelijk ook handige koppelstukken in het aanbod, die je vindt bij onze zwembadpomp accessoires.

Andere accessoires voor de zandfilterset zijn bijvoorbeeld diverse filtermedia zoals filterzand, filterglas en polysphere balletjes.

Winterklaar maken

Een zwembad zandfilterpomp kan in de winterperiode sneuvelen door bevriezing. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Daarom zetten we een aantal tips voor je op een rij om bevriezing te voorkomen:

 • Zorg dat er geen water zit in alle leidingen en onderdelen;

 • Sla alles op in een vorstvrije ruimte;

 • Wikkel isolatie om het systeem als vorstvrije opslag niet mogelijk is;

 • Ga eerst backwashen bij ingebruikname na het vorst seizoen.

Zandfilterpompen online kopen

Waarom het slim is om jouw zwembad zandfilterpomp bij De Boer Drachten te kopen? Wij hebben niet alleen een ruim assortiment, maar geven ook het beste advies. Zowel online als in de winkel helpen we je graag.

Uit voorraad leverbare pompen worden nog dezelfde dag verzonden op werkdagen, mits voor 20:00 besteld. Verzendkosten vervallen bij een besteding vanaf 75 euro. Wacht dus niet en maak nu een keuze uit ons aanbod van Bestway en Intex zandfilterpompen!

De Boer Drachten
Winkelt u privé
Toon prijzen incl. btw
Winkelt u zakelijk
Toon prijzen excl. btw