menu
  • excl.
  • incl.
BTW

Inkuilen

Deboerdrachten-Voederwinning-header

Bij De Boer begrijpen we dat inkuilen een essentiële methode vormt voor veehouders om ruwvoer te conserveren en langdurig te bewaren. Het proces is gebaseerd op zuurstofloosheid en verzuring, waarbij schimmels geen kans krijgen en het afbraakproces stopt. De natuurlijke aanwezigheid van bacteriën, schimmels en gisten op gras zet zich in gang zodra het gemaaid wordt, met een strijd tussen verschillende micro-organismen. Om het gehele proces te vergemakkelijken heeft De Boer hieronder alles op een rijtje gezet.

 

Transport van landbouwfolie

Alle Agrisafe rollen die meer dan 25 kg wegen, zijn voorzien van twee hijslussen waardoor de hoogwaardige en gepatenteerde verpakkingen gemakkelijk bevestigd kunnen worden aan een heftruck of ander transportmiddel. Het is dus niet nodig om deze manueel op te tillen en te verslepen. Goed nieuws voor je rug en comfort.Dit wordt in de video hieronder toegelicht.

Op gras zitten van nature veel bacteriën, schimmels en gisten. Zodra het gras gemaaid wordt en het afsterven begint, doen al deze micro-organismen hun best om het gras af te breken. Hierbij groeit de ene bacteriesoort ten koste van de andere soort.

 

Twee belangrijke bacteriën in deze strijd zijn melkzuurbacteriën (de ‘goede’ soort) en de boterzuurbacteriën (de ‘slechte’ soort). Om het inkuilproces te laten slagen moeten de melkzuurbacteriën de overhand krijgen. Veehouders kunnen de uitgangspositie van melkzuurbacteriën verbeteren via het maaimoment, de veldperiode, door toepassen van een inkuilmiddel en door de inkuilmethode.

 

Melkzuurbacteriën

Melkzuurbacteriën spelen hierin een cruciale rol. Deze 'goede' bacteriën gedijen in een zuurstofarme omgeving, groeien op suikers en produceren melkzuur. Door het gras voor te drogen, stevig aan te rijden en luchtdicht af te sluiten, creëren veehouders ideale groeiomstandigheden voor melkzuurbacteriën. Het is van belang dat deze bacteriën de overhand krijgen, waardoor de kuil verzuurt en gestabiliseerd wordt tussen een pH-waarde van 4 en 5,5. De melkzuurbacteriën krijgen dan zelf last van de zure omgeving, waardoor hun activiteit stagneert. In een goed zuurstofdichte kuil is op dat moment een evenwichtssituatie ontstaan. Het bacterieleven komt tot stilstand en het gras is geconserveerd. 

 

Maaien

Voor de groei van melkzuurbacteriën is suiker nodig. Deze suiker zit in het gras. Suikerrijk gras conserveert dus gemakkelijk. Het maaimoment speelt een sleutelrol bij het beïnvloeden van het suikergehalte in het kuilgras. Het is raadzaam om het gras te maaien vlak voor het schieten van de aar, zodat het gras goed verteerbaar blijft voor de koe en een hoog gehalte aan suiker en eiwit behoudt. Daarnaast is het belangrijk de veldperiode niet te lang te houden na het maaien om verlies van voederwaarde te minimaliseren. Een kortere veldperiode komt het suikeraandeel ten goede en ondersteunt het conserveringsproces.

 

Veldperiode

Na het maaien van het gras begint het verlies van voederwaarde in het gras. Het is dus belangrijk de veldperiode niet te lang te houden na het maaien om verlies van voederwaarde te minimaliseren. Een kortere veldperiode komt het suikeraandeel ten goede en ondersteunt het conserveringsproces.

 

Naarmate het gras droger wordt, verloopt ook de vertering van de celwanden moeilijker. Hierdoor kan de koe er uiteindelijk minder voederwaarde uithalen. De pensbacteriën zijn dan te lang bezig met de afbraak van deze celwanden. Bij een korte veldperiode blijft ook het suikeraandeel hoger in het gras. Dit komt ten gunste van het conserveringsproces.

 

Aanrijden

Door een kuil met een drogestofpercentage tussen de 30-35 procent, zal het aanrijden strakker uitgevoerd kunnen worden. Indien het mogelijk is, kan een tweede trekker op de kuil bijdragen om het gras vast aan te rijden. Zeker wanneer er een hoge aanvoersnelheid is zal dit een positief effect hebben op de conservering.

 

Het samenstellen van een kuil vereist doorgaans het zorgvuldig afsluiten van een grasberg vanuit alle richtingen. De kuil moet zowel van buitenaf als binnenin de kuil afgesloten worden, om lucht met zuurstof buiten te sluiten. Daarom wordt vaak gebruik gemaakt van shovels die over het gemaaide gras rijden om het stevig aan te drukken.

 

Inkuilen is een methode om het gemaaide gras als het ware 'vacuüm' te bewaren. Door de kuil stevig aan te rijden, wordt de zuurstof tussen het gras weggedrukt. Vervolgens zorgt plastic voor een zuurstofdichte afdekking.

 

Droge kuilen (met meer dan 45% drogestof) laten zich moeilijk aanrijden omdat het gras te veerkrachtig is, wat het binnendringen van zuurstof vergemakkelijkt. Dit kan leiden tot schimmelvorming en broei, resulterend in een onaangename smaak en verminderde eetlust bij het vee.

 

Een kuil met een drogestofpercentage tussen 30-35 procent maakt een strakkere aanrijding mogelijk. Indien mogelijk kan een tweede trekker op de kuil helpen om het gras stevig aan te rijden. Bij een hoge aanvoersnelheid zal dit zeker een positief effect hebben op de conservering.

 

De verpakking

Alle Agrisafe rollen zijn voorzien van een sterke en zachte non-woven verpakking. Hierdoor genieten de gepatenteerde folies een ultieme bescherming tijdens het transportproces. Dit wordt hieronder uitgelegd in een korte video.

Afdekken

Na het aanrijden kan de graskuil worden afgedekt, bij voorkeur met een zuurstofdichte onderfolie. Deze folie hecht zich snel aan de kuil om geen zuurstofruimte tussen de folie en het gras toe te laten. De onderfolie moet vooral geen zuurstof doorlaten, dus het kiezen van een onderfolie met de hoogste zuurstofdichtheid is cruciaal. Voor extra bescherming hebben wij Agrisafe Sidekick. Dit is een wandfolie die voorkomt dat sneeuw of regen via de zijkanten doordringt naar het kuil, waardoor er rotting kan ontstaan. Deze wandfolie wordt over de kuil geslagen voordat de kuil met landbouwfolie wordt afgedekt.  

 

Na de onderfolie kan landbouwplastic op de kuil worden gelegd om de onderfolie te beschermen tegen uv-straling. Landbouwplastic met een witte zijde houdt meer warmte tegen dan zwarte landbouwplastic. Als er direct zand op het landbouwplastic wordt gelegd, is de scheurweerstand van het landbouwplastic van belang. Bij afwezigheid van direct contact met zand volstaat standaard landbouwplastic met daarop beschermkleden, die de kuil beschermen tegen weersinvloeden en ongedierte. In ons assortiment vind je verschillende afdekmaterialen die hieronder zijn uitgelicht. Meer weten over deze Agrisafe artikelen? Bekijk het hier.

 

Afdekmaterialen van De Boer

Product Soort Vervaardigd uit Zuurstof barrière Afmeting Kleur Recyclebaar
Agrisafe Bodyguard Landbouwfolie 100% eerste keus grondstoffen Hoog Breedte van 8-16 m x rollengte tot 500 m Wit/Groen Food approved en 100% recyclebaar
Agrisafe Nanotech Onderfolie 100% eerste keus grondstoffen Hoog Breedte van 8-20 m en rollengte tot 500 m Transparant Food approved en 100% recyclebaar
Agrisafe Sidekick Wandfolie ​100% eerste keus grondstoffen Hoog Breedte 4-8 m en rollengte tot 50 m Transparant Food approved en 100% recyclebaar
Agrisafe Classic Black Wandfolie Eerste keus grondstoffen en gerecycled materiaal Hoog Breedte 6-18 m en rollengte tot 500 m Zwart 100% recyclebaar
Agrisafe Sidekick Wandfolie Eerste keus grondstoffen en gerecycled materiaal Hoog Breedte 4-8 m en rollengte tot 500 m Zwart 100% recyclebaar

Conservering van de kuil

Nadat de graskuil luchtdicht is afgesloten, begint het conserveringsproces met een stabilisatie van de kuil. Dit wordt bereikt door een daling van de pH-waarde. Hoe minder zuurstof zich in de kuil bevindt, hoe sneller de gewenste pH-waarde wordt bereikt, waardoor melkzuurbacteriën actief kunnen worden. Zij zullen de pH-daling voortzetten. Met voldoende melkzuurbacteriën verloopt dit proces snel, waardoor ongewenste bacteriën zoals boterzuurbacteriën geen kans krijgen. Zodra de gewenste pH-waarde is bereikt, komt de graskuil in een soort rustfase, waardoor het goed geconserveerd kan worden en langdurig bewaard blijft. Niet tevreden over de conservering van je kuil? Bekijk onze inkuilmiddelen!

 

Inkuilen met De Boer

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de verschillende fases binnen het inkuilproces. Je kunt gerust contact opnemen met onze vertegenwoordigers. De contactinformatie kun je hieronder vinden.

 

Richard Bootsma
Mail: richard@deboerdrachten.nl
Tel: 06 532 547 28

 

Berend De Boer:
Mail: berend@deboerdrachten.nl
Tel: 06 536 72394

 

Anne De Boer
Mail: anne@deboerdrachten.nl
Tel: 06 532 547 08

De Boer Drachten
Winkelt u privé
Toon prijzen incl. btw
Winkelt u zakelijk
Toon prijzen excl. btw