menu
  • excl.
  • incl.
BTW
Decibellen

Decibellen

Gehoorbescherming symbool
decibel

Werken gebeurt zelden zonder lawaai, gehoorschade is zelfs voor velen een gezondheidsprobleem ten gevolge van onvoldoende bescherming tijdens werkzaamheden. Bij De Boer kun je verschillende PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) kopen, waaronder diverse gehoorbeschermers. Omdat niet voor alle werkzaamheden dezelfde eisen zijn gesteld, hebben we voor verschillende omstandigheden andere gehoorkappen of oordoppen.

Wanneer je gehoorbescherming nodig hebt, is afhankelijk van de hoeveelheid lawaai, dit wordt uitgedrukt in decibel (dB(A)). In het overzicht hiernaast zie je enkele voorbeelden van het aantal decibel. De pijngrens ligt in de meeste gevallen boven de 120 dB(A), maar aanwezige bescherming is volgens de arbowet vereist bij werkzaamheden met geluid vanaf de 80 dB(A). Bij 85 dB(A) is de werknemer verplicht de bescherming ook daadwerkelijk te gebruiken.

Mogelijke gehoorbeschermers

De Boer verkoopt veel verschillende soorten gehoorbeschermingen. Of je nu kiest voor oordoppen, gehoorkappen of otoplastieken, zelfs daarin is niet alles hetzelfde. Zo kan er verschil zitten in de hard- en zachtheid, maar ook is er een keuze in de verschillende filters. Een beveiliger bij concerten zal meer belang hebben bij het filteren van muziek dan iemand die een zware boor gebruikt. Bij ons koop je zelfs gehoorbescherming met de mogelijkheid om muziek af te spelen. Door de mini-jackaansluiting verbind je de bescherming met jouw telefoon of mp3 en bepaal je zelf je muziek.

Oordoppen

Oordoppen, oorpluggen of oorstopjes

De meest bekende zijn de wegwerp oordoppen. Ze zijn ideaal wanneer slechts zelden bescherming voor de oren nodig is, onder andere voor bezoekers zijn ze dus geschikt, ook omdat ze goedkoop en hygiënisch (bij eenmalig gebruik) zijn ten opzichte van gehoorkappen. Nadeel is dat de doppen niet altijd goed in de oren gedrukt worden waardoor de demping minimaal is. 

Oorkappen

Oorkappen

Oorkappen zijn duurder in aanschaf, maar zijn meerdere malen te gebruiken. Belangrijk bij het gebruik van oorkappen is wel dat de ringen van de kappen niet kapot mogen zijn, want in dat geval is de werking minimaal. Het voordeel van oorkappen is dat je ze gemakkelijk op en af doet en daarmee alleen tijdens het lawaai bescherming hebt. Zo kun je gemakkelijk gesprekken voeren wanneer de overlast voorbij is. Het nadeel aan de kappen is dat ze niet bij alle bewegingen goed op je hoofd blijven zitten. Dat heeft als gevolg dat de bescherming niet optimaal is wanneer het scheef op je hoofd zit bijvoorbeeld. Bovendien leidt het verschuiven de concentratie mogelijk af tijdens de werkzaamheden. Mensen die een bril dragen zullen sowieso meer moeite hebben om de kappen goed te laten sluiten op de oren, omdat de brillenpoot in de weg zit. Ten opzichte van oordoppen zijn de oorkappen minder hygiënisch, tenzij je ze goed onderhoud.

Otoplastieken

Otoplastieken

Deze gehoorbeschermers passen het best bij ieder oor, ze worden namelijk op maat gemaakt. Dit betekent dat ze vrijwel altijd lekker zitten. Ze sluiten de gehoorgang goed af, waardoor het een betrouwbare bescherming biedt tegen geluidsoverlast. Naast reiniging is ook jaarlijkse controle onderdeel van het goed onderhouden van de otoplastieken. De gehoorgangen kunnen veranderen en daarmee sluiten de plastieken niet altijd even goed meer aan. Voordeel is dat er vaak garantie op zit en dat ze twee á drie jaar mee gaan.

Combineren

Het lijkt logisch dat een combinatie van oordoppen en oorkappen een dubbele bescherming biedt. Dit is echter utopie, want het geeft slechts een beetje extra bescherming (c.a. 5 dB(A) extra). Dat beetje extra kan wel van belang zijn bij hevig geluidsoverlast. De maximale verzwakking van het geluid is rond de 35 dB(A). In het geval van 105 dB(A) kan een combinatie dus wel nuttig zijn, want in zo’n geval is dat beetje extra net genoeg om de Arbogrens van 80 dB(A) te bereiken.

Koop hier je gehoorbeschermer.

Test hier je gehoor.

De Boer Drachten
Winkelt u privé
Toon prijzen incl. btw
Winkelt u zakelijk
Toon prijzen excl. btw