menu
 • excl.
 • incl.
BTW

Licentie cursussen

Spuitlicentie

De Boer Drachten biedt cursussen aan voor het behalen van uw spuitlicentie voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en ongediertebestrijding. U heeft een licentie nodig bij het gebruik van bepaalde middelen. In Nederland is het volgen van een cursus hiervoor verplicht. De cursussen van De Boer Drachten kenmerken zich doordat ze praktisch gericht zijn. U heeft keuze uit het volgen van een basiscursus voor het behalen van de spuitlicentie of een verlengingscursus.


Cursussen

 • Basis cursus: Uitvoeren gewasbescherming (licentie (1)
 • Verlengingsbijeenkomst: Bodemleven en teelt
 • Verlengingsbijeenkomst: Veiligheid & techniek

 • Wanneer heb ik een spuitlicentie nodig?

  Een spuitlicentie is nodig wanneer u met professionele gewasbeschermingsmiddelen of onkruidbestrijdingsmiddelen wil gaan werken. Een licentie is niet alleen voor het mogen gebruiken van de middelen, ook heeft u deze nodig als u het product wil kopen en wil opslaan. Er zijn verschillende bewijzen van vakbekwaamheid. Welk bewijs u nodig heeft is afhankelijk van de werkzaamheden die u wil uitvoeren. In Nederland maken we het volgende onderscheid.

   

  Spuitlicentie 1: Uitvoeren gewasbescherming

  Deze licentie is nodig voor mensen die dagelijks werken in de praktijk met gewasbeschermingsmiddelen. Dat kan zijn in opdracht van een ander doordat ze in loondienst werken en agrariërs welke geboren zijn voor 01-01-1996, mits er geen personeel in dienst is die gewasbeschermingshandelingen uitvoert. De cursus om spuitlicentie 1 te halen richt zich op het veilig omgaan met de gewasbeschermingsmiddelen, hoe u de berekening maakt van het oplossingsmiddel en doet u kennis op over de apparatuur, zoals drukspuiten en hoe u deze gebruikt. Naast de cursus voor deze licentie is er ook een cursus voor spuitlicentie 2.

   

  Spuitlicentie 2: Bedrijfsvoeren Gewasbescherming

  De bedrijfsvoeren gewasbeschermingslicentie is bedoeld voor bedrijfseigenaren die op een professionele wijze chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken en geboren zijn op of na 1 januari 1996. Daarnaast is deze cursus ook voor bedrijfseigenaren, geboren voor 1 januari 1996, die personeel in dienst hebben die gewasbeschermingshandelingen uitvoeren. Om spuitlicentie 2 te halen moet u eerst de cursus voor spuitlicentie 1 hebben afgerond.

   

  Cursus knaagdierenbestrijding

  De KBA komt per 31 dec. 2022 te vervallen. Om chemisch ongedierte te mogen bestrijden dient het bedrijf te worden gecontroleerd door een certificerende instantie. Op erkenningen.nl leest u de huidige stand van zaken hierover. De certrificeerde bedrijven dienen wel in het bezit te zijn van het certificaat kba-ipm.

  In de cursus knaagdierenbestrijding (ratten en muizen) worden de volgende punten behandeld: herkenning ratten en muizen, leefgedrag, de werking van de middelen, veiligheid en omgeving en alternatieve bestrijdingsmethoden. Je kan deze cursus alleen volgen als je al in bezit bent van de basiscursus licentie 1.

   

  Bureau Erkenningen

  Bureau Erkenningen is een overheidsinstantie welke controleert, faciliteert en organiseert met betrekking tot de spuitlicentie. Heeft u nog vragen over de spuitlicenties en welke voor u van toepassing zijn? Kijk dan op de website van Bureau Erkenningen.


  Heeft u nog vragen?

  Heeft u vragen over onze cursussen en verlengingsbijeenkomsten? Neem dan gerust contact op met agrarische vertegenwoordiger Richard Bootsma: richard@deboerdrachten.nl.

  De Boer Drachten
  Winkelt u privé
  Toon prijzen incl. btw
  Winkelt u zakelijk
  Toon prijzen excl. btw